Kan jag göra allt jobbet själv för att hålla nere kostnaden?
Ja, och nej. Alla de arbetsmoment som en badrumsrenovering består av får du lagligt utföra själv. Detta med ett enda undantag. Du får inte dra elen förutsatt att du inte är auktoriserad elektriker. Att anlita en elektriker för detta jobb kostar däremot bara någon tusenlapp och genom att göra allt annat arbete själv kan man spara en stor summa.
Vad menas med fackmannamässigt korrekt?
Inom alla branscher finns branschregler som påvisar hur man bygger för att både skapa stabilitet, säkerhet och hållbarhet. Ska du göra en badrumsrenovering själv bör du kontrollera vilka branschregler som gäller för våtrumsspärr, plattsättning och rördragning. Det är nämligen viktigt att reglerna följs. Detta både utifrån att det skapar en säkrare fuktspärr och minimerar risk för skador och för att försäkringsbolagen kräver detta för att ersättning ska gå att få vid eventuella olyckor.
Måste jag ”blåsa ut” badrummet? Går det inte att ”lappa och laga”?
Hur stor badrumsrenovering som behöver utföras beror helt på orsaken till att renovering behöver ske. Finns en fuktskada behöver fuktspärren brytas så att fukten helt kan ventileras bort. I och med detta behöver även en helt ny fuktspärr appliceras varpå allt annat måste tas ut.
Är det mindre skador på kakel eller klinkers (men utan att våtrumsspärren är bruten) kan en mindre badrumsrenovering ske. Detta kontrolleras enklast av fackman som både kan mäta fuktnivå bakom kaklet och se hur de olika skadorna påverkar eventuell risk för ytterligare skador.
Generellt bör man inte ta dessa beslut själv utan ta in hantverkare som har god kunskap inom området. Att göra en badrumsrenovering ”ovanpå” en befintlig skada kan innebära en stor investering som bara något år senare måste rivas upp.
Vad har jag för garanti om en hantverkare gör jobbet?
För det första har man alltid 10 år på sig att reklamera en utförd badrumsrenovering. Det framgår i Konsumenttjänstlagen. Detta förutsätter däremot att företaget finns kvar och inte gått i konkurs. Av denna anledning finns det en fördel i att välja ett företag som funnits länge på marknaden och som därmed är etablerat.
För det andra ska man kräva att få våtrumsintyg. Ett intyg som auktoriserade företag kan ge ut och som påvisar både materialval och arbetssätt som använts under renoveringen. Detta är bra att ha utifrån två perspektiv.
När bostaden ska säljas är det bra att kunna påvisa att tidigare badrumsrenovering skett efter de branschregler som då gällde. Det blir därmed ett kvalitetsbevis som ger köparen en trygghet om att det utförts korrekt. Dessutom kan man visa till försäkringsbolaget att allt byggts enligt reglerna i det fall en skada uppkommer och vattenskada behöver åtgärdas.
Vad är viktigast att kontrollera hos hantverkaren?
Självklart är det bra att jämföra pris men priset säger inget om kvalitén. Då är det viktigare att kontrollera företagets rykte, om de har försäkring samt om de är med på ”Svarta Listan”. Utöver det kan man mycket enkelt kolla om företaget är auktoriserat vilket påvisar hög kunskapsnivå. Ett allmänt råd är att använda Hantverksformuläret för att skapa tydliga avtal med de hantverkare som anlitas.